Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ...ΚΑΙ Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ


Ενα άλυτο για χιλιάδες χρόνια μαθηματικό πρόβλημα, ο τετραγωνισμός του κύκλου, πλησιάζει να βρει τη λύση του.Γιατί αν επιτευχθεί ο τετραγωνισμός της σύνταξης που είναι πολύ δυσκολώτερο πρόβλημα τότε ο κύκλος θα λυθεί και αυτός σαν επακόλουθο της ίδιας μεθόδου.Τι λέει το σχετικό με τη σύνταξη, άλυτο για τους αφελείς πρόβλημα? Λέει ότι όταν οι άνθρωποι ζούσαν μέσο όρο Χ χρόνια,σταματούσαν να δουλεύουν στα Ψ χρόνια τους η σύνταξη που επαιρναν καλύπτονταν οικονομικά προσφέροντας εργοδότης και εργαζόμενος Ζ ασφάλιστρα τότε οι συνταξιούχοι έπαιρναν Α μηνιαία αποζημείωση. Εάν μια από τις παραπάνω σταθερές αλλάξει και στην περίπτωση ο σημερινός μέσος όρος ζωής που αντί Χ σήμερα είναι Χα οπου Χα μεγαλύτερο του Χ τότε για να έχουμε την ίδια ισορροπία αριθμών (εξίσωση) θα αλλάξει καμμία άλλη από τις σταθερές? Και μαθητής που βρίσκεται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού η στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ανάλογα.

Και όμως με ένα στόμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στρογγυλοποιούν τη λογική τους (και πολλοί από μας τη δική μας για να τα δεχτούμε) και ισχυριζόμενοι ότι ακόμα και αν το Χ μεγαλώνει όλες οι άλλες σταθερές παραμένουν αμετάβλητες τετραγωνίζουν την σύνταξη και ανοίγουν το δρόμο για την επίλυση και του τετραγωνισμού του κύκλου.

Βέβαια αυτό δεν είναι και τόσο δυσεξήγητο αν λάβει κανείς υπ'όψιν του ότι από αρχαιοτάτων χρόνων οι Ελληνες είχαν πάντα μια έφεση προς την επιστήμη των μαθηματικών. Βέβαια βασίστηκαν πάρα πολύ και στη φιλοσοφία της λογικής αλλα αυτό είναι μια άλλη ιστορία...