Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

O Συμπιλίδης...δεν κτυπάει πάντα δυο φορές.
H προχθεσινή ψηφοφορία για την αποδοχή η όχι των μέτρων για το πακέτο σύγκλισης υπήρξε αφορμή για να βγουν πολλά συμπεράσματα και να γίνουν και διάφοροι συνειρμοί για το πώς παίζεται το πολιτικό παιγνίδι στην Ελλάδα.
Κατ΄ αρχάς ερχόμαστε στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της δηλώνει πως θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Προσωπική μου άποψη είναι πως ο Σαμαράς γνωρίζει ήδη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει ψήφο από 151 τουλάχιστον βουλευτές και όχι από 180. Μου είναι αδύνατον να φανταστώ ότι αν ίσχυε η δεύτερη αυτή περίπτωση η ΝΔ θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο και θα χρεοκοπούσε την Χώρα. Δεν θα είχε κανένα όφελος. Ούτε εθνικό ούτε μικροκομματικό όταν Έλληνες και Ευρωπαίοι θα ήσαν εναντίον του. Όλα μπορεί κάποιος να προσάψει τον Σαμαρά αλλά βρε αδελφέ το αποτέλεσμα του 2 + 2 το γνωρίζει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι γνωστόν και προφανές σε όλους πως αισθάνεται άβολα στο κόμμα, δεν θα ξεπεράσει ποτέ το σοκ της ήττας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τον Σαμαρά για αρχηγό. Ψάχνει εδώ και καιρό αφορμή για να διαγραφεί ώστε να αποχωρήσει και με το φωτοστέφανο του μεγαλομάρτυρα. Και αυτή και άλλοι πολλοί νομίζουν πως ο Ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που μπορεί να το αναλύσουμε μιαν άλλη φορά. Αποφασίζει λοιπόν για λόγους «εθνικής συνείδησης» να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Κατά σύμπτωση ετοιμάζει και μια τρισέλιδη επιστολή να την έχει μαζί της καλού κακού μην της τύχει τίποτα και μετά δεν έχει να δώσει υλικό στα κανάλια. Εδώ να σημειώσω πως αν τελικά η Νέα Δημοκρατία ψήφιζε το νομοσχέδιο δεν είμαι σίγουρος τι θα την οδηγούσε η συνείδηση της να κάνει αλλά το αντιπαρέρχομαι. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, καλά που βοήθησε και η συντρόφισσα Αλέκα γιατί αν δεν ζητούσε το ΚΚΕ ονομαστική ψηφοφορία ποιος θα έπαιρνε πρέφα το Ναι της Ντόρας; Ξαφνικά εμφανίζονται και διάφορα “εξαπτέρυγα” της στα κανάλια που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ναι και ας τους διαγράψουν. Το πρωί πριν την ψηφοφορία μαζεύονται όλα αυτά τα “εξαπτέρυγα” στο γραφείο της για να πάρουν γραμμή και τελικά η Ντόρα τους κατευθύνει να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που μόνη εκείνη θα υπερψηφίσει. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για την στάση της Ντόρας. Η πιθανώς πιο λογική λέει πως δεν θέλει να φύγει παίρνοντας μαζί της και κάποιους βουλευτές που και αυτοί θα διαγραφούν αμέσως για να μην θεωρηθεί η ενέργεια της σαν αποστασία. Όλοι γνωρίζουμε την σχέση αυτής της ενέργειας με τη οικογένεια της. Υπάρχει και άλλη εξήγηση, πως τελικά ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των βουλευτών που θα την ακολουθούσαν και δεν θέλει να εκτεθεί. Όποια και αν είναι η λογική της την πορεία των πρόσφατων γεγονότων την παρακολουθήσαμε όλοι. Και τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα που είναι και η αφορμή αυτής της δημοσίευσης. Έχουμε έναν αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πιστών στην Ντόρα που δεν την ακολούθησαν προχθές επειδή η ίδια τους το ζήτησε. Το ομολόγησε ξεκάθαρα η ίδια η Ελσα Παπαδημητρίου στο ραδιόφωνο του Θέμα 989 όταν είπε πως η Ντόρα, προσέξτε η Ντόρα όχι το Κόμμα, τους είπε να ψηφίσουν Όχι. Η ίδια δεν άντεξε ούτε αυτό το Όχι να πει και έφυγε για .. επείγουσα υποχρέωση στην Κων/πολη που όμως δεν ήταν πολιτική η κομματική αποστολή!
Όλοι αυτοί οι βουλευτές είναι φανερό πως συστεγάζονται προσωρινά μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ακολουθούν άλλες εντολές και θα περιμένουν ένα νεύμα, όταν η Ντόρα είναι έτοιμη για το νέο κόμμα που σίγουρα θα φτιάξει, για να φύγουν. Περιττό να αναφέρω τα διάφορα μικροπροβλήματα η μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργούν με διάφορες δηλώσεις στα ΜΜΕ η με προκλητικές συμπεριφορές. Κοινώς, παρ΄ όλο που η αρχηγός της θεωρίας κόμμα μέσα στο κόμμα θα είναι εκτός, το κόμμα μέσα στο κόμμα θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Δεν ξέρω πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς αυτή τη νέα κατάσταση. Για μένα όλοι αυτοί θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν την τύχη της Ντόρας και να βρεθούν έξω από το κόμμα. Δεν μπορείς να κάθεσαι και να παρακολουθείς τον υπονομευτή να σε υπονομεύει και να περιμένεις πότε θα καταφέρει το τελικό κτύπημα. Είναι σίγουρο πως στο εγγύς η απώτερο μέλλον θα παρακολουθήσουμε ξανά το φαινόμενο Συμπιλίδη, για όσους έχουν καλή μνήμη.
Και μπορεί η Ντόρα και ο καθοδηγητής της να ζουν μόνο και μόνο για αυτή την στιγμή, εμείς όμως όλοι οι άλλοι που με την καθολική ψήφο μας και κόντρα σε όλα τα φαινόμενα, που πάλι ξαναζούμε αυτές τις μέρες, επιλέξαμε τον Αντώνη Σαμαρά για να μας οδηγήσει στη Νέα Μεταπολίτευση, ούτε το επιθυμούμε αλλά και ούτε και θα το συγχωρήσουμε. Σε κανέναν, σε όποια πλευρά και αν είναι τοποθετημένος….

Υ.Γ. Υπάρχει και ο δρόμος της έντιμης αποχώρησης που και σεβαστός είναι και δημοκρατικός. Αποχώρηση από το Κόμμα, αποχώρηση και από τη Βουλή που το Κόμμα σε προώθησε.