Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριόνισαν το κλαδί που καθόμασταν και πέσαμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ!


Εκείνο που και ο πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών γνωρίζει είναι πως ένας από τους βασικότερους παράγοντες σταθερότητας μιας Οικονομίας είναι η αξιοπιστία των αριθμών και η εμπιστοσύνη των αγορών. Τα δύο κόμματα Εξουσίας, για καθαρά μικροκομματικούς σκοπούς και καθόλου εθνικούς, πριόνισαν το κλαδί που καθόμασταν όλοι και φυσικά το κλαδί έσπασε. Η ΝΔ αμέσως μετά την νίκη της στις εκλογές του 2004 ανακοίνωσε δια στόματος Αλογοσκούφη και με την έγκριση ασφαλώς Καραμανλή ότι θα κάνει απογραφή των όσων παρέλαβε. Ταυτόχρονα απογράφοντας διαπίστωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έδινε πλαστά στοιχεία στην Κομισιόν και ακόμη χειρότερα, διέδωσε στην Ευρώπη πως η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ με "πειραγμένα" νούμερα γιατί αν δίναμε τα σωστά δεν θα μας έκαναν δεκτούς. Αυτό για μένα πλησιάζει τα όρια του παραλόγου. Φανταστείτε το αντίστοιχο σχετικό παράδειγμα. Κάποιος αγοράζει μια ανώνυμη εταιρεία και εξετάζοντας τα οικονομικά της στοιχεία διαπιστώνει πως η κατάσταση δεν ήταν αυτή που του παρουσίασε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης αλλά είχαν αλλοιώσει τους αριθμούς με την βοήθεια και δωροδοκία των ελεγκτών που διενήργησαν τον φορολογικό έλεγχο. Πάει λοιπόν αυτός στην Εφορία και καταγγέλλει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έκανε σωρεία φορολογικών παραβάσεων. Έρχεται μετά από αυτό η Εφορία, βεβαιώνει τις παραβάσεις και βάζει ένα τεράστιο πρόστιμο. Σε ποιόν; Στην εταιρεία ασφαλώς που αφού ανήκει τώρα τον νέο ιδιοκτήτη αυτός καλείται να πληρώσει και τις συνέπειες των καταγγελιών του! Κάπως έτσι έγινε και με τις καταγγελίες Αλογοσκούφη. Οι Ευρωπαίοι "κουμπώθηκαν" και άρχισαν να είναι δύσπιστοι σε κάθε Ελληνική αναφορά οικονομικών στοιχείων. Με αποτέλεσμα να κάνουν δύσκολη και την ζωή του Αλογοσκούφη αλλά και γενικά όλων των Ελλήνων. Από τότε ράγισε το γυαλί της αξιοπιστίας των αριθμών. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και από τον Οκτώβριο του 2009, μόλις ανέβηκε στην εξουσία, άρχισε μέσω του Παπακωνσταντίνου να ισχυρίζεται στους Ευρωπαίους πως το έλλειμμα δεν είναι αυτό που εμφάνισε η ΝΔ με ψευδή στοιχεία αλλά πολύ υψηλότερο. Και διαδίδει παντού πως η ΝΔ του Αλογοσκούφη και του Παπαθανασίου έστελνε ψεύτικα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη!
Και τώρα ερωτώ. Θα εμπιστευόσασταν εσείς ένα κράτος όταν με μια φωνή και τα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται την Εξουσία ισχυρίζονται πως το κάθε ένα από αυτά έδινε ψεύτικα νούμερα. Και επειδή τρίτο κόμμα δεν ανέλαβε ποτέ την διακυβέρνηση σημαίνει πως εμείς οι ίδιοι ισχυριζόμαστε πως δίναμε πάντοτε ψευδή στοιχεία!
Τα spreads (τα μάθαμε τώρα στα γεράματα) ανεβαίνουν όσο μειώνεται η αξιοπιστία του δανειζόμενου. Αν εσείς ήσασταν οι αγορές θα είχατε εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που μόνο του ισχυρίζεται πως όλες του οι κυβερνήσεις κοροϊδευαν τις ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές;

Εκπλήσσομαι λοιπόν πως τα δύο κόμματα εξουσίας θρηνούν σήμερα υποκριτικά σαν τις μωρές παρθένες για το πως πέσαμε από το δένδρο αφού και τα δύο εδώ και χρόνια και με μεγάλη συνέπεια πριόνιζαν τα κλαδιά του.