Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η παγκόσμια ζωή μας...


Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στις 24/3/2003, δηλαδή 7 χρόνια πριν, στο forum του www.bulls.gr, του θρυλικού site των Ταύρων του Στέφανου Μάνου όπου την εποχή εκείνη άνθισε ένας πρωτόγνωρος διάλογος επιπέδου (με μερικές εξαιρέσεις) επάνω σε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα. Ο υπογράφων πέρασε και αυτός από κει και με γλυκειά νοσταλγία αναπολεί τι μέρες εκείνες. Εγραφα λοιπον τα παρακάτω 7 χρόνια πριν και για να δούμε αν το σήμερα με επιβεβαίωσε, άρα ήμουν προφητικός η με απέρριψε:

"Εδώ και καιρό όλοι μας βιώνουμε την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση με όλα τα αρνητικά και θετικά στοιχεία της. Ατέλειωτες σελίδες έχουν γραφτεί από τούς υπερασπιστές και πολέμιoυς της, υπερασπιζόμενη η κάθε πλευρά με λογικά επιχειρήματα το δίκαιο των ισχυρισμών της. Εκείνο που με απασχολεί εμένα προσωπικά και ακόμη δεν έχω βρει την απάντηση στους προβληματισμούς μου είναι αν τελικά η ατομική μας ζωή θα γίνει καλύτερη η χειρότερη. Πριν κανείς βιαστεί να με χαρακτηρίσει “υλιστή” ,οφείλω να διευκρινίσω ότι η ποιότητα αυτής της μικρής ζωής μου στο πέρασμά μου από αυτόν εδώ τον πλανήτη, αποτελεί για μένα και για πολλούς άλλους πιστεύω, βασικό κίνητρο καθημερινής διαπάλης, ποιότητα βέβαια για να μην παρεξηγηθώ που οφείλει να εξασφαλίζεται με νόμιμα και “ηθικά” μέσα. Για μένα, όλοι οι αριθμοί και οι εξισώσεις που προκύπτουν από αυτή την παγκοσμιοποίηση έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα προς εξέταση την ποιότητα της ζωής μας. Θα ζήσουμε λοιπόν καλύτερα στο μέλλον εμείς και τα παιδιά μας η όχι;

Μία από τις χαρακτηριστικότερες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης είναι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αυτής της γης, το δικαίωμα της εργασίας τους και η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων αυτής της εργασίας τους. Έχει η θα έχει δηλαδή ο κάτοικος της Ινδίας, της Κίνας η της Αλβανίας το δικαίωμα να έρχεται και να εργάζεται στην Ελλάδα, την Γαλλία η την Γερμανία και κινούνται επίσης ελεύθερα τα προϊόντα της Ινδίας, της Κίνας, της Αλβανίας στην Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία και όπου αλλού. Επέλεξα τυχαία αυτές τις χώρες μέσα από τις πολλές που έχουν βιοτικό επίπεδο, άρα και επίπεδο αμοιβών εργασίας, πολύ χαμηλότερο άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένης της χώρας στην οποία ζω. Η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων που η παγκοσμιοποίηση επιτρέπει, η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού που πάλι η παγκοσμιοποίηση επιτρέπει, καθιστά το βιοτικό επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας και τα επίπεδα αμοιβών των “άλλων χωρών’’ καθοριστικούς παράγοντες για το επίπεδο και της δικής μας ζωής. Αν ο Ινδός αμείβεται με 100 Ευρώ το μήνα, αν ο Κινέζος εργάζεται 70 ώρες την εβδομάδα η αν ο κάτοικος το Χ κράτους δεν έχει κοινωνική ασφάλιση η δεν παίρνει ποτέ του άδεια, εγώ, εσείς, εμείς για να τους ανταγωνιστούμε και διατηρήσουμε το επίπεδο της ζωής μας πρέπει αργά η γρήγορα να τους ακολουθήσουμε. Ασφαλώς μέσα από αυτή την ομογενοποίηση φυλών και πληθυσμών θα έρθει κάποτε μια εξισορρόπηση καθώς άλλων το βιοτικό επίπεδο θα ανέβει και άλλων θα κατέβει αλλά αν έτσι γίνει, πολύ φοβάμαι ότι εμείς θα βρισκόμαστε μαζί με άλλους στην κλίμακα καθόδου.

Έτσι με αυτές τις παραπάνω απλοϊκές σκέψεις οι οποίες άρχισαν να δημιουργούνται σαν αποτέλεσμα μιας μαθηματικής λογικής εξίσωσης δεν βλέπω καλύτερο επίπεδο ζωής μας για το μέλλον."

Τελικά ήμουν προφήτης η ένας λανθασμένος αναλυτής;