Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Άλλο ελεύθερη οικονομία, άλλο ελεύθερη κονόμα


Είναι πολύ επίκαιρο τον τελευταίο καιρό να ρίχνουμε το ανάθεμα για όλα τα δεινά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελεύθερη Οικονομία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καλπασμό των τιμών και την ανεξέλεγτη ακρίβεια ειδών και υπηρεσιών. Η Ελεύθερη Οικονομία φταίει και για αυτό. Ο μύθος αυτός βολεύει πολλούς. Κατ’ αρχάς τους κάθε λογής ανήθικους κερδοσκόπους κατά δεύτερον τους κάθε λογής ανίκανους και όχι μόνον κρατικούς λειτουργούς και κυρίως όλους τους οπαδούς του προστατευτικού κρατικισμού και του ανέξοδου βολέμματος. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους νόμους της Ελεύθερης Οικονομίας και στον ανεξέλεκτο Νόμο της Ζούγκλας. Στην Ελεύθερη Οικονομία το κράτος είναι παρόν. Βάζει τους κανόνες και παρακολουθεί για τη σωστή τήρηση. Είναι ο διαιτητής στο παιγνίδι. Δεν είναι ο πάικτης. Στην Ελεύθερη Οικονομία κανένας δεν έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι για όλα τα μέρη.Στην άλλη όχθη τι γίνεται; Αυτός που βάζει τους κανόνες συμμετέχει και στο παιγνίδι. Πολύ βολικό δια τους ημετέρους θα έλεγα. Ετσι λοιπόν δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς την ασύστολη Κονόμα γύρο μας και να την ονομάζουμε Ελεύθερη Οικονομία. Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ο πολίτης να αγοράζει την βενζίνη ακριβώτερα όταν ανεβαίνει η τιμή του μαύρου χρυσού και να εξακολουθεί να την αγοράζει ακριβά και όταν πέφτει. Δεν μπορεί να αγοράζει το γάλα ακριβώτερα από όλα τα Ευρωπαικά κράτη και να μην μπορεί να ενεργήσει αλλοιώς επειδή δεν υπάρχει άλλο γάλα. Τα καρτέλ δεν αποτελούν προιόντα της Ελεύθερης Οικονομίας. Αποτελούν προιόντα της Ελεύθερης Κονόμας και αυτό επιτυγχάνεται με την συνειδητή αδιαφορία των κρατικών λειτουργών, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Και το συνειδητή υποκρύπτει ότι μπορεί να φανταστεί έκαστος. Βέβαια η σωστή λειτουργία της Ελεύθερης Οικονομίας απαιτεί και συνειδητούς και ενεργούς πολίτες. Και δυστυχώς στον τόπο μας το είδος αυτό μάλλον βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Γιατί πέστε μου, σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο θα υπήρχαν δυό βενζινάδικα σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, θα πουλούσαν τη βενζίνη με διαφορά 10 λεπτά στο λίτρο και θα επιβίωναν και τα δύο!
Το παράδειγμα είναι πραγματικό και συμβαίνει δυστυχώς σε πάρα πολλές περιοχές.
Η Ελεύθερη Οικονομία φταίει και γιαυτό η η Ελεύθερη Βλακεία;
Τα απανταχού golden boys που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση δρούσαν ανεξέλεκτα. Το ανεξέλεκτο και το ελεύθερο δεν είναι συνώνυμα όπως δεν είναι συνώνυμη η Δημοκρατία με την ασυδοσία αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Η Ελεύθερη Οικονομία απαιτεί πολίτες συνειδητούς πολίτες που ελέγχουν αλλήλους συνεχώς και άγρυπνο το μάτι του Kράτους πάνω σε όλους τους “ζαβολιάρηδες” .
H Ελεύθερη Οικονομία δεν έχει καμμία σχέση με την Ελεύθερη Κονόμα και γι αυτό εξοργίζομαι όταν πολλοί προσπαθούν να ταυτίσουν τις δύο αυτές έννοιες.